Secretariaat:  tel. 06-53961690 E-mail: janedesauvage@gmail.com  Rabobank Gouwestreek, NL65 RABO 0309 8707 20  K.v.K  R’dam Kant. Gouda 24312597

Het Black Lahu bergdorpje Huai Nam Rin

De bergstammen in het Noorden van Thailand zijn in de loop van de laatste paar honderd jaar vanuit het Zuidwesten van China en Tibet naar o.a. Thailand gemigreerd. Ze vestigden zich in het ruige, bergachtige en dun bevolkte Noorden.

Hui Nam RinDe Black Lahu stam is er ččn van. En Huai Nam Rin ččn van de vele dorpjes. Het ligt zo’n 60 km ten Noorden van Chiang Mai op een hoogte van 1200 meter. De hutten liggen schots en scheef in een rommelig bergdal. In de regentijd, begin juni tot in oktober, is het moeilijk lopen in het modderige ongelijke terrein. Het dorpje telt zo’n 60 gezinnen.

De veelal uit bamboe opgetrokken hutten staan op palen. Een soort ladder leidt naar een eenvoudig vlondertje voor de hut. De hut bestaat traditioneel uit een grote ruimte met wat summiere afscheidingen en in het midden en stook gelegenheid voor een open vuur. Eronder is plaats en beschutting voor wat vee en kippen, die opruimen wat van boven komt.

Centrale voorzieningen zijn gebrekkig. Weinigen hebben elektriciteit en wateraansluiting. Van enig riool systeem is al helemaal geen sprake. Er is ččn centrale wasplaats met stromend water uit een hoger gelegen riviertje. De sanitaire voorzieningen bestaan uit primitieve septic putten met nauwelijks enige privacy. Al met al bar ongezond.

Het familie leven is hecht. Niet zelden wonen 3 generaties bij elkaar in. Al vroeg leren jonge kinderen voor de nog jongere te zorgen. De wat oudere kinderen gaan al vroeg mee naar de akkertjes. Scholing was tot voor kort een luxe en nog wordt er heel wat gespijbeld met of zonder toestemming van de ouders.

Het dorp heeft en dorpshoofd. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de handhaving van de goede orde en wordt bijgestaan door een aantal dorpoudsten.

De Black Lahu’s zijn animisten en geloven in een oppergeest en in reďncarnatie. Verder zijn er een groot aantal goede, neutrale en kwade geesten waar ze dagelijks me te maken hebben. Naast het dorpshoofd is er een geestelijke leider. Er is een eenvoudige ‘heilige dansplaats’, niet veel meer dan een met klei aangestampte afgebakend vlak pleintje. Bij speciale gelegenheden vinden hier e rituelen plaats en wordt er gedanst ter ere van de geesten.

De mensen in het dorp zijn aanvankelijk wat gereserveerd, maar eenmaal geaccepteerde zijn ze hartelijk en gastvrij. Ze zijn nieuwsgierig vooral de kinderen. Je voelt je er al snel thuis. De dag begint met zonsopgang en eindigt met zonsondergang en dat is ongeveer van 6 uur tot 6 uur. De Lahu mannen zijn van oorsprong jagers en goed op de hoogte van de natuur. De vrouwen zijn goed in het maken van traditionele kleren.

 

 

Laatst bijgewerkt op: 31-05-2015 Copyright © 2015 Gerald Stichting, Reeuwijk